top of page

Spitten op spitzen
 

img1371_220_edited.jpg
Twee verschillende werelden ontmoeten elkaar in een co-productie van de danstheatervoorstelling: Don’t hit mama en het Nationale Ballet. Klassiek ballet en urban dance. Tsjaikovski en kabula. Wit en zwart. Het dansstuk ‘Zwanenmeer - Bijlmermeer’ was in 2006 in vele opzichten een bijzondere ontmoeting. Onder leiding van Don’t Hit Mama-choreografe Nita Liem werkten vier dansers van Het Nationale Ballet samen met negentien, voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse middelbare en mbo-scholieren uit de Bijlmermeer. Drie maanden keihard zweten en zwoegen leidde tot een urban versie van Tsjaikovski’s klassieker ‘Het Zwanenmeer’ waarin Prins Siegfried ‘Sietje’ heet en de zwaan Odette ‘Otje’. ‘Zwanenmeer Bijlmermeer II’ borduurt voort op de gouden combinatie van ballet en streetdance, Tsjaikovski en dancetracks, videoprojecties van ruisende tutu’s en strakke Bijlmerarchitectuur.
Bron: https://www.theaterdeveste.nl/programma/2796/Het_Nationale_Ballet_Don%27t_Hit_Mama/Zwanenmeer_Bijlmermeer_ll/

bekijk de video
 

763 (1).jfif

Een van de dansers, Rubi Pronk,  zegt in een interview met het Parool:

"Ik ben klassiek geschoold, maar eigenlijk meer een contemporary balletdanser. Hier vond ik het vooral interessant ook een graantje van streetdance mee te pikken.'' Ook de raakvlakken tussen de twee disciplines worden benadrukt. Pronk: ''Er zijn natuurlijk wel verschillen. Wij werken meer vanuit structuur en zij vanuit improvisatie. Maar uiteindelijk is dans gewoon dans, dat je doet waar je van houdt en daar je hart in legt."

Een andere danseres, Shailesh Bahoran, is het daarmee eens en zegt: 

"Het is eigenlijk het clichéverhaal: ballet versus hiphop. Ik vond ballet altijd mooi, maar had er nooit zoveel mee. Het zijn andere werelden, een andere mentaliteit, andere discipline. Maar je ontdekt dat er genoeg overeenkomsten zijn. Ballet heeft bijvoorbeeld, positief gezegd, een soort arrogantie, en breakdance hiphop is natuurlijk ook vrij arrogant."

​

Bron: https://www.parool.nl/kunst-media/spitzen-en-sneakers-in-zwanenmeer-bijlmermeer-ii~b74cd022/?referrer=https%3A%2F%2Fnl.padlet.com%2F

Voor de liefhebber staan hieronder twee interviews met dansers die je kunt beluisteren! In het ene interview wordt er gesproken met Benjamin, hij is een student aan de opleiding Docent Dans in Amsterdam. In het andere interview kun je luisteren naar een gesprek met balletdanseres Rosa. Beide dansers vertellen over hun weg naar de plek die ze nu hebben bereikt en over hun passie voor dans. Enjoy!

interview met dansstudent Benjamin
00:00 / 10:26
interview met balletdanseres Rosa
00:00 / 08:59

HIPHOP

 

Hiphopdanser Abel Hagos post verschillende HipHop tutorials op TikTok. Klik op de link en kies met je groepje 3 HipHop tutorials uit die jullie vervolgens na dansen!

​

​

​

​

​

9. “Mike Tyson”

10. “Alf”

11. “Jerk”

12. “Reject”

13. “Superman”

14. “Box Step”

15. “Monastery”

Balletdanseres Kayleen Babel post op TikTok heel veel goede tips waar je op kan letten bij ballet, zoals je houding en hoe je een bepaalde beweging kunt maken. 

​

​

​

​

​

Ballet

Als jullie dit hebben gedaan kies je vervolgens met elkaar 1 hiphop move en 1 ballet move uit die je bij elkaar samenvoegt tot een nieuwe gecombineerde TikTok dans! Plaats je dans onder de hashtag #OscamHipHopvsBallet. Het liedje waarop jullie dansen hebben jullie gemaakt bij de opdracht Tekst/Muziek. 

Jullie kunnen kiezen uit:

1. “BK Bounce”

2. “2 Step”

3. “Shmoney Dance”

4. “Milly Rock”

5. “Bart Simpson”

6. “Jig”

7. “Dougie” P1

8. “Dougie” P2

Als je nog extra filmpjes wilt zien hoe TikTokkers hiphop en ballet bij elkaar samen hebben gevoegd...
 

​

​

Bedenk nu een eigen dans choreo. Dat kan bijvoorbeeld een combinatie van streetdance en ballet zijn; een overgang van streetdance in ballet of een ballet dans verpakt in een hiphop jasje. Gebruik de muziek uit de vorige opdracht!

  • Kun je nog een paar verschillen en overeenkomsten tussen streetdance en ballet opnoemen? Kijk naar de manier waarop de dansers hun lichaam gebruiken, hoe ze zich door de ruimte bewegen en hoe ze op de muziek bewegen.  

  • Hoe zie je de 'arrogantie', zoals Bahoran zegt, terug in beide dansen? 

  • Het doel was om een urban versie van Tsjaikovski’s klassieker ‘Het Zwanenmeer’ te geven, is dat gelukt volgens jou? Waarom wel/niet?

Kritische vragen

bottom of page